STIRI

POLITICA

SOCIAL

TOP STIRI

Resturi ale unui complex de rachete Iskander, fabricat în Rusia, găsite în orașul eliberat Shusha (Azerbaidjan) și în împrejurimi

03/04/2021 - 11:52

Resturile unui complex de rachete Iskander, fabricat în Rusia, au fost găsite în orașul eliberat Shusha și în împrejurimile sale pe 15 martie. Investigația a arătat că acestea erau rămășițele rachetei Iskander-M lansate din Complexul Operațional-Tactic de Rachete.
 
Idris Ismayilov, șeful sediului operațional al Agenției de Acțiune împotriva Minelor, a declarat presei că indexul 9M723 al rachetei a fost verificat în timpul anchetei. S-a dovedit că acestea sunt rămășițele unei rachete a complexului de rachete „Alexander”. În același timp, ultima anchetă a concluzionat că racheta lansată este o rachetă a complexului de rachete Iskander-M. Racheta are 7 metri și 23 centimetri lungime și 920 milimetri diametru. Rămășițele rachetei au fost prezentate presei la Baku pe 2 aprilie. Racheta nu a explodat complet, unele părți ale acesteia au fost împrăștiate pe o zonă mare. Angajații Agenției pentru Acțiunea Împotriva Minelor au identificat patru zone în care rămășițele rachetei au fost găsite la o distanță considerabilă unele de altele.
 
Trebuie remarcat faptul că, conform surselor deschise, Rusia a furnizat Armeniei o versiune simplificată a rachetei Iskander-M, complexul de rachete Iskander-E, care are o rază de acțiune de 280 de kilometri. În comparație, racheta Iskander-M are o putere distructivă mai mare și poate parcurge o distanță de până la 500 de kilometri.
 
Pe fondul tuturor acestor aspecte relevate, apare o întrebare interesantă: dacă Rusia nu a oferit Armeniei sistemul de rachete „Iskander-M”, cum se poate explica faptul că rămășițele rachetei au fost găsite în Shusha? Administrația prezidențială rusă a comentat problema. Într-o declarație emisă de administrația țării se spunea că rachetele Iskander nu au fost folosite în timpul conflictului din Karabah. Cu toate acestea, problema descoperirii rămășițelor acestei rachete la 15 martie în Shusha rămâne deschisă.

Sursa: AzerTac

#Iskander, #Armenia, #Azerbaijan, #Rusia, #SushaShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Apr